Historię aktywności w Windows wyłączysz w ustawieniach prywatności. Samo wyłączenie zatrzymuje zapisywanie kolejnych informacji o używanych aplikacjach, otwieranych plikach i odwiedzanych stronach, ale nie usuwa danych już zapisanych. Aby je usunąć, trzeba jeszcze kliknąć Wyczyść.
Windows 11
W nowszym systemie ścieżka prowadzi przez ustawienia prywatności:
- Otwórz menu Start i wybierz Ustawienia. Możesz też użyć skrótu Win + I.
- Przejdź do sekcji Prywatność i zabezpieczenia.
- Wybierz Historia działań.
- Wyłącz opcję Przechowuj moją historię aktywności na tym urządzeniu.
Po zmianie Windows nie powinien zapisywać nowych elementów historii aktywności na tym urządzeniu.
Windows 10
W Windows 10 ustawienie znajduje się w podobnym miejscu, ale nazwa głównej kategorii jest krótsza:
- Otwórz Start, a następnie Ustawienia.
- Wybierz Prywatność.
- W menu po lewej stronie kliknij Historia działań.
- Odznacz lub wyłącz opcję Przechowuj moją historię aktywności na tym urządzeniu.
W starszych wydaniach Windows 10 mogły pojawiać się także ustawienia dotyczące synchronizowania aktywności z chmurą. Jeśli są dostępne, wyłącz je również.
Jak usunąć wcześniej zapisaną historię?
Wyłączenie zapisywania nie usuwa automatycznie danych zgromadzonych wcześniej. Aby wyczyścić historię, pozostań w sekcji Historia działań i wykonaj następujące czynności:
- Odszukaj sekcję Wyczyść historię aktywności dla tego konta.
- Kliknij przycisk Wyczyść lub Wyczyść historię.
- Jeśli system poprosi o potwierdzenie, zaakceptuj usunięcie danych.
W przypadku kilku kont lub kilku urządzeń ustawienia mogą wymagać sprawdzenia osobno. Wyłączenie historii ogranicza działanie funkcji korzystających z tych danych, w tym Osi czasu dostępnej w starszych wersjach Windows.