Piekarnik, to jedno z tych urządzeń AGD, które znajduje się w każdym domu. Pozwala nie tylko przygotować pyszne posiłki z mięs, warzyw i ryb, ale i upiec doskonałe ciasta i ciasteczka. Piekarnik, to urządzenie wielofunkcyjne. Można w nim piec na różne sposoby, wykorzystując termoobieg, termoobieg z wentylatorem, kilka rodzajów grzałek i funkcję grillowania. Producenci piekarników kładą coraz większy nacisk na zdrowe posiłki, oraz łatwy sposób ich przygotowania. W naszych domach coraz częściej można spotkać piekarniki z technologią pary. To nowość, która zyskuje coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród ludzi pragnących zachować zdrowy styl życia.
Czym są piekarniki z technologią pary? To urządzenia grzewcze, które łączą ze sobą zalety parowaru, piekarnika i tradycyjnej mikrofalówki. Pozwalają one na zdrowe przygotowywanie potraw, bez zbędnego zamieszania i zmywania wielu naczyń. Główną zaletą piekarnika, jest funkcja pary. Umożliwia ona, w bardziej dietetyczny sposób przygotować dania z ryb, warzyw, czy mięs. Gotowanie w parze pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych i witamin w pożywieniu.

Jak działają piekarniki z technologią pary?

Bardzo prosto. Zawierają one zbiornik z wodą, która po włączeniu piekarnika doprowadzana jest do temperatury wrzenia. Powstała w ten sposób para jest rozprowadzana po wnętrzu piekarnika, tworzący idealne warunki do gotowania. Piekarniki z technologią pary, są bardzo praktyczne, zwłaszcza jeśli chcemy przygotować delikatne potrawy. Idealnie przyrządzimy ryby, warzywa, czy jajka.
Piekarniki z technologią pary, to nowoczesne urządzenia, które można zakupić w większości sklepów ze sprzętem AGD. Znajdziemy również i takie, które służą do zabudowy kuchennej. Ich ciekawy wygląd sprawia, że ozdobią wnętrze niejednej kuchni.
Piekarniki z technologią pary umożliwiają dokładne dostosowanie ilości pary do naszych potrzeb. Pamiętajmy, że aby korzystać z tej funkcji, urządzenie musi pracować w normalnym trybie grzewczym. Dzięki praktycznemu wyświetlaczowi LCD, w łatwy sposób możemy ustawić procentowy stosunek gorącego powietrza, do ilości pary wodnej. W ten sposób bez trudu upieczemy chrupiącego i zarazem soczystego kurczaka, oraz chrupkie warzywa.

Zakup piekarnika

Decydując się na zakup takiego piekarnika, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to urządzenie parowe. Owszem, wytwarza parę wodną, ale w połączeniu z tradycyjnym gorącym powietrzem. Nigdy więc do końca, nie uzyskamy takich efektów, jak w przypadku parowarów. Niemniej jednak, piekarniki z technologią pary, to doskonała alternatywa, dla tradycyjnych urządzeń grzewczych.
Na rynku jest wielu producentów tych urządzeń. Najbardziej popularne to Samsung, Amica, Beko. Niezawodność takich urządzeń, jest stosunkowo wysoka, a okres gwarancyjny wynosi zazwyczaj 2 lata.
Jeśli pragniesz żyć zdrowo, mieć energię i dobre samopoczucie, to warto zadbać o zdrową dietę. Piekarniki z technologią pary, to doskonała propozycja, aby w prosty i wygodny sposób przygotować smaczne i niskokaloryczne posiłki.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here